BAS:
Als klassiek schilderij heb ik de nachtwacht van Rembrandt van Rijn. De officiële naam van dit schilderij is 'De compagnie van kapitein Frans Banning Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren'. Gemaakt tussen 1639 en 1642. Je ziet op het schilderij een aantal heren staan die zorgden voor de verdediging van de stad. Opvallend zijn de man in de lichte kledij en het meisje wat tussen de heren doorloopt en in een lichtbundel lijkt te staan. Het schilderij is met olieverf op doek gemaakt. De stijl van het schilderij is kenmerkend voor die tijd. Dit omdat alles en iedereen zeer realistisch is neergezet. Ik vind dit een mooi schilderij.
Als modernistisch schilderij heb ik de Victory Boogie Woogie gekozen van onze grote vriend Piet Mondriaan. Het schilderij is tussen 1942 en 1944 gemaakt. Je ziet een ruit, die door middel van allemaal rechte vormen met verschillende kleuren is ingekleurd. De beteknenis van dit doek is niet te achterhalen. Het is met olieverf, papier en plakband op doek gemaakt. Dit schilderij is typerend voor de tijd, omdat mensen na de eerste wereld oorlog zich af wilden zetten tegen al het geweld en toe waren aan iets nieuws. Ik vind dit schilderij niet zo mooi. Dat komt omdat ik het idee krijg dat iedereen zoiets had kunnen maken.
DAAN:
Als klassiek schilderij heb ik gekozen voor de aardappeleters, van Vincent van Gogh. Dit schilderij is gemaakt in 1885 en is geïnspireerd op een schilderij van Jozef Israëls.Het is typerend voor de tijd waarin het gemaakt, omdat het daadwerkelijk een beeld schept van wat er in die tijd speelde. Mensen aten weinig groentes, dit in een duistere kamer. Ik vind het een mooi schilderij, dit omdat het realistisch geschilderd is en het een idee geeft van een foto.
Als modern schilderij heb ik gekozen voor de Vrijheidsschreeuw van Karel Appel. Dit schilderij is gemaakt van olieverf in het jaar 1948. Het is een kleurrijke tekening van een persoon. Het is typerend voor de tijd waarin het gemaakt was, omdat het geen verdere betekenis heeft. Dit paste perfect in het beeld van COBRA. Die stonden voor l'art pour le art. Dit betekend 'de kunst voor de kunst alleen'. Zelf vind ik het geen mooie of speciale tekening, omdat ik bij dit soort schilderijen altijd het idee heb dat het gemaakt kan worden door elke persoon op deze aardbol. Hierdoor vind ik het niet interessant.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten